Blog

Het leuke CK 2016/2017!

Het Clubkampioenschap van 25 juni 2017 jl. door de ogen van twee moeders.

De ochtend

Het is zondagmorgen. Normaal doen we rustig aan thuis, maar nu gaan we op tijd uit de veren, trekken de turnpakjes aan en gaan op naar het Clubkampioenschap in Meerssen. Mijn twee meiden hebben er zin in. Als we binnenkomen, is de zaal al helemaal klaar. We zoeken een plaatsje uit op de tribune en kijken hoe twee dames van de club de vlag van de Rabobank nog snel even ophangen. Tegelijkertijd vragen we ons af hoe lang die zal blijven hangen. Niet lang, zagen we al snel…

De turnsters stromen binnen en de tribune loopt langzaam vol. Snel nog worden er kiekjes gemaakt van de kroost met net ingevlochten haren en vol spanning wacht iedereen tot het kampioenschap geopend wordt. Maar eerst worden er nog lootjes verkocht voor de tombola. Dan kondigt Anouk van S.V. Groot Meerssen aan dat er ingeturnd kan worden op het eerste toestel. Alle turnsters dribbelen naar het juiste groepje en gaan aan de slag.

Eenmaal warm verdwijnen ze naar de kleedkamer om vervolgens met z’n allen binnen te komen marcheren voor het begin van de wedstrijd. Anouk neemt het woord en spreekt haar dankbaarheid uit voor ieders aanwezigheid. Het is dan wel een wedstrijd, maar het gaat vooral om de gezelligheid. Gezellig is het, maar ook spannend. Want veel meisjes zouden toch wel graag in de prijzen vallen. Logisch ook, dat is een waardering voor hun turninspanningen van afgelopen jaar.

Dan gaat de wedstrijd van start. Het gaat er echt officieel aan toe. De turnster moet klaar gaan staan, wachten op het teken van de jury, de jury groeten en dan de oefening doen. Na afloop van de oefening moet de jury dan ook nog eens gegroet worden. Zo hoort dat nou eenmaal. Maar voor velen is dat toch wel even wennen en menigeen start vol enthousiasme op het toestel om vervolgens weer teruggefloten te worden voor de groet. Gelukkig kan iedereen er om lachen. Elke oefening wordt beoordeeld door de jury met een punt en het totaal aantal punten levert een eindscore op. Aan de hand daarvan wordt bepaald wie de nummers 1, 2 en 3 zijn per groepje.

Alle dametjes zetten hun beste beetje voor. Voor sommigen is het ook lastig om de oefening te onthouden, je ziet ze hulpeloos hun ogen ten hemel slaan om vervolgens te worden ingefluisterd door hun begeleider of jurylid. Voor dit kampioenschap maakt dat niks uit. Het is eigenlijk wel aandoenlijk.

Na afloop van de wedstrijd, als de turnsters op de lange mat zitten te wachten op de uitslag, worden de nummers van de tombola bekendgemaakt. De winnaars mogen een prijs uitkiezen van de tafel. En de opbrengst komt ten goede van de club.

En dan is daar het moment van de prijsuitreiking. Alle 33 deelnemertjes luisteren vol spanning naar Anouk die per groepje de beste 3 turnsters naar het podium haalt. Poeh, dat is spannend! Terwijl de een blij is met haar podiumplaats, is de ander teleurgesteld om niet bij de beste 3 te zitten. Zo gaat dat in de sport, je hebt winnaars en verliezers. Maar eigenlijk zijn hier alleen maar winnaars. Iedereen gaat met een medaille en oorkonde naar huis want zij hebben meegedaan en daar gaat het om. Proficiat dametjes!

Recreanten groep 1
1 Michelle
2 Eefje
3 Elize
4 Megan
5 Tessa
6 Lynn 
Recreanten groep 2
1 Indy
2 Renee
3 Manouk
4 Linde
5 Ella
6 Lieke 
Recreanten groep 3
1 Esmee
2 Sanne
3 Eva
4 Femke
5 Mexx
6 Eveline

Recreanten groep 4
1 Sara
2 Eline
3 Chemène
4 Meagan
5 Kirina
6 Noor
Pre – pre – instap groep 5
1 Sidney
2 Ivana
3 Milou
Pre-instap en instap groep 6
1 Yana
2 Fenne
3 Kyara
4 Eveline
5 Pien
6 Linde
7 Valerie
De middg

Als ik rond het middaguur de sporthal binnenloop voor de “tweede ronde” van het Clubkampioenschap (CK) met mijn jongste dochter, worden net de medailles uitgereikt aan de turnsters die in de ochtend in de eerste ronde hebben geturnd. Mijn oudste is er al om samen met de andere assistenten de trainsters te helpen om de meiden te begeleiden. Het is een gezellige drukte van belang, de hele tribune is bezet met  familie en vrienden die klappen voor de mooie prestaties van de meiden. In tegenstelling tot de turnsters die mooi in het gelid hun medaille en oorkonde in ontvangst nemen hangt die Rabobankvlag  er nog steeds slapjes bij. Gelukkig staat de banner bij de versnaperingen netjes overeind en hangt de slinger nog vrolijk aan het wandrek.

Ondertussen stroomt de zaal nog voller met de turnsters die ’s middags hun turnkunsten laten zien. De zaal lijkt te klein. Na de medaille-uitreiking, de nodige complimentjes, knuffels en felicitaties keren de turnsters en het publiek van de eerste ronde weer huiswaarts. Een enkeling blijft nog even kijken.

Het “middagpubliek” vindt een plekje op de tribune om te kijken naar de turnsters die er al een heel wedstrijdseizoen op hebben zitten en waarvoor deze wedstrijd het toetje is.  Normaal gesproken worden het CK eerder in het seizoen gehouden, maar dit jaar is voor de meesten het wedstrijdseizoen al in februari afgelopen. Vandaag kan er dus lekker vrij geturnd worden. Natuurlijk spelen hier en daar ook wat zenuwen parten, regelmatig valt er bijvoorbeeld iemand van de balk als het voor het echie is. Voor het publiek is het een genot om naar al die oefeningen te kijken waarop al een jaar is getraind. Ik kom in ieder geval ogen tekort.

De jury beoordeelt alle oefeningen, het wedstrijdsecretariaat houdt ijverig alle standen bij en ondertussen zorgt de activiteitencommissie ervoor dat de kleedkamerkantine  op volle toren draait en verkoopt loten voor de tombola.

Pupil 1 D1
1
Nenthe Hurks

Als iedereen klaar is met haar oefeningen wordt er samen opgeruimd. Voordat de nieuwe clubkampioenen bekend worden gemaakt, worden eerst  de tombolaprijzen verloot. De turnsters halen lootjes op bij hun publiek, spreiden ze voor zich uit en gaan er eens uitgebreid voor zitten in de hoop dat ze een prijs mogen uitzoeken. Met de nodige teleurgestelde oehhhs, ohhhhs en blije yeahssss worden alle lootjes getrokken en de prijzen verdeeld. Op de één of andere manier lijkt dit wel het spannendste onderdeel van de middag. Ik wil al bijna de zaal uitlopen …. oeps, de medaille-uitreiking moest nog komen! Het publiek staat trots met de camera´s in de aanslag om alle dames te vereeuwigen met hun medailles en oorkondes. Wel of niet op het podium, mag de pret niet drukken. Op naar de zomervakantie en daarna een nieuw seizoen met weer heel veel turnplezier!

Iedereen die heeft meegewerkt om de CK van het seizoen 2016-2017 te doen slagen, bedankt!!

Pupil 1 D3
1 Eva
Pupil 1 D1
1Nenthe
Senior divisie 6
1 Nynke

Pupil 2 D3
1 Evi
2 Mirre
3 Alyssa
4 Zoë
Junior divisie 6
1 Jana
2Merel
3 Robin
4 Iris
Jeugd 2 divisie 6
1 Linn
2 Sara
3 Anke
4 Avesta
5 Demi

 

Pupil 2 D2
1 Charissa
2 Nika
Jeugd 1 D1
1 Melle
2 Sienna
Jeugd 2 divisie 4 en 5
1 Mirthe
2 Veerle

 

Pupil 2 D1
1 Maddy
2 Ryanne
3 Julia
Junior divisie 4
1 Nouri
2 Esther
Senior divsie 5
1 Anja
2 Iris
3 Chris

Bekijk alle foto’s in het fotoalbum.


Fotografie: Gwen Zeegers
Teksten: Eefje van Hombergh en Natascha Waeyen