Turnen voor de lol is een serieuze zaak

Het is zaterdag 18 februari, vandaag is de eerste dag van de finale van het Limburgs Kampioenschap Turnen in Meerssen. Het is koud en grijs buiten, maar binnen in sporthal Marsana is het aangenaam. De eerste turnsters komen binnen, inspecteren even de zaal en gaan op zoek naar hun trainer en de kleedkamer. Al snel is er een drukte van belang. De turnsters verzamelen zich met hun teamgenoten op de vloer en beginnen zich op te warmen. De spanning is van menig gezicht af te lezen. Ondanks dat iedereen hier voor de lol turnt, wordt deze wedstrijd zeer serieus genomen.

Dan kondigt Astrid Bakker van de KNGU aan dat het kampioenschap bijna gaat beginnen. Maar eerst heet Anouk namens het bestuur van de organiserende vereninging Groot Meerssen iedereen welkom. Speciale dank spreekt zij uit naar de vrijwilligers die zich in de voorbereiding op en tijdens dit weekend inzetten om het LK mogelijk te maken. Ook spreekt zij haar dank uit aan de jury en Make-A-Wish Nederland. Vervolgens vertelt Astrid nog wat meer over Make-A-Wish en vraagt aandacht voor de sms-actie waarvan de opbrengst naar dit goede doel gaat.

En dan gaat het inturnen beginnen. Bij wijze van experiment turnen als eerste de eerste 5 turnsters in om vervolgens de wedstrijd te doen en daarna pas de volgende 5. Zo zit er minder lange wachttijd tussen het inturnen en het uitvoeren van de oefening. Vanuit de turnsters klinkt het geluid dat ze dit wel ‘chill’ vinden. Maar na afloop van het kampioenschap zal de KNGU in overleg met de deelnemende verenigingen bepalen of dit definitief wordt ingevoerd.

De wedstrijd begint. De zaal zit inmiddels stampvol met supporters en zij houden hun kroost en concurrentie  nauwlettend in de gaten. Ze geven commentaar op de prestaties en zijn blijkbaar goed op de hoogte van de regels en puntentelling. Ondertussen houden ze de scorelijsten bij en wisselen ze de laatste nieuwtjes binnen de lokale turnwereld uit.

Na ruim 3 uur volgt dan het verlossende woord in de prijsuitreiking. Jeugd-Prins Carnaval, Prinses en Opper van de Geulmennekes uit Meerssen en wethouder Van Rijswijk van Meerssen reiken de medailles uit. Van Groot Meerssen valt Lynn Bosten in de prijzen. Ze heeft een zilveren medaille in de klasse Jeugd 2 divisie 6. Goed gedaan!

In wedstrijd 2 vallen zelfs 2 turnsters van Groot Meerssen in de prijzen. Nouri Boumans behaalt goud bij de junioren in de 4e divisie en Nynke Breibach brons bij de senioren in de 6e divisie. Top! Het spandoek voor Nouri met daarop de tekst ‘Elastiekje you can do it’ heeft geholpen! Nouri is zichtbaar super blij met haar gouden medaille en zegt: “Ik voelde me goed vandaag, maar heb ook wel wat foutjes gemaakt, dus dan blijft het toch spannend of het goed genoeg was.”

De laatste wedstrijd van de dag is de toestelfinale. Er worden indrukwekkende oefeningen geturnd, maar het aantal deelneemsters is wel veel kleiner dan bij de voorgaande wedstrijden. Daarom wordt er momenteel in Limburg hard gewerkt het niveau omhoog te schroeven, zodat meer turnsters in aanmerking komen voor deze finale. Grote winnares is Nadieh van Pol van Jan van Weert (zus van Vera van Pol die inmiddels in de eredivisie turnt). Zij wint goud op sprong en brug en zilver op vloer.

Op zondag vinden de volgende 3 wedstrijden plaats. En met elke volgende wedstrijd worden de onderdelen die de dames turnen indrukwekkender. De ogen zijn dan toch ook wel weer gericht op Nadieh van Pol. Zij is een van de kanshebbers op goud op het hoogste niveau bij de senioren. Op de eerste dag heeft zij echter een blessure opgelopen, wat betekent dat ze niet voluit kan turnen. Toch is het genoeg voor een gouden medaille. In De Limburger van maandag staat een mooi stuk over haar. Na een break heeft ze besloten toch weer te gaan turnen, maar dan een klasse lager, en dat heeft haar duidelijk geen windeieren gelegd. En belangrijker nog, ze heeft het plezier in het turnen weer teruggevonden. Maddy Leclerq van Groot Meerssen wint zilver bij Pupil 2, D1. Naast De Limburger besteden ook Meer/TV en de lokale huis-aan-huisbladen aandacht aan dit kampioenschap turnen. Mooie publiciteit!

Het Limburgs Kampioenschap kan geslaagd genoemd worden. De organisatie is vrij vlot verlopen en er is weinig wanklank te horen geweest, ook niet bij de turnsters onderling. Alle turnsters hebben zichzelf goed kunnen laten zien en er waren gelukkig ook weinig blessures. Alle 19 turnsters van Groot Meerssen hebben knap werk geleverd en bij 4 turnsters werd dat beloond met een medaille. En wij zijn natuurlijk ook trots op Cecilia Capozzi die vanuit Groot Meerssen de overstap naar Swentibold gemaakt hebben. Cecilia won goud op sprong, zilver op balk en brons op vloer.

Gefeliciteerd meiden! Een applausje voor jullie allemaal! En blijf genieten van deze mooie sport!

Fotografie: Felix Kortrijk
Foto’s van Nouri en Nadieh: Foto © Maurice Smeets/GymPOWER Sportmagazine