Blog

LK Turnen door de ogen van de vrijwilligers

Een weekend van verbondenheid

Voor de organisatie van een evenement zoals de finale van het Limburgs Kampioenschap turnen heeft SV Groot Meerssen heel veel vrijwilligers nodig. Meer dan 100 waren van de partij. Vrijwilligster Eefje van Hombergh heeft er een aantal geïnterviewd gedurende het LK. Wij willen geen enkele vrijwilliger tekort doen, de vrijwilligers die de komende weken de revue passeren staan symbool voor allen die ons hielpen.

Wij zijn zó trots op hen!

Felix Kortrijk

Felix is iemand die je overal ziet en ook weer nergens. Hij fotografeert namelijk het LK  voor de club en is constant op zoek naar leuke plaatjes en daarom zie je hem overal. Maar zelf staat hij daardoor bijna nooit op de foto. Daar komt nu verandering in… (Help! Wie heeft een leuke foto van Felix?!). De dochter van Felix heeft tot vorig jaar bij de club geturnd en daarom is hij al zo’n 7 jaar verbonden met Groot Meerssen. Sinds 2 jaar is hij ook lid van de PR-commissie van de club en is vanuit die rol bijna een jaar bezig geweest met de voorbereidingen op het LK. Felix is iemand die probeert de niet alledaagse plaatjes te laten zien, het sporten is haast bijzaak voor hem. Hij maakt dan juist een foto van een turnster die langs de kant staat met haar knuffel of van de warming-up waarbij je tientallen turnsters op de mat als hertjes ziet rondhuppelen. En dat maakt de foto’s interessant en boeiend. Maar de ‘standaard’ plaatjes als van een prijsuitreiking moeten natuurlijk ook gemaakt worden. Het valt ook niet altijd mee als je je alleen maar achter de lijnen aan de zijkant mag begeven, in tegenstelling tot de huisfotograaf van de KNGU die wel op de vloer mag. Maar daarmee wordt de uitdaging ook groter en die gaat hij graag aan. En oordeel zelf of het gelukt is.

het-lk-gezien-door-de-lenzen
plaatjes-schietren

Redactie: Inderdaad, hij staat op geen enkele foto… maar zijn bijdrage  kunnen waarschijnlijk het beste in  beeld brengen via zijn eigen lens.


Gerda Bakker

Gerda is trainster van de recreanten en de selectiegroep. Zaterdagochtend heeft ze Kim Harms begeleid en bij de laatste groep van zaterdag begeleidt ze nog Ina Nijsten en Sara Smit. Ze geeft al 25 jaar les en doet 5 jaar de selectiegroep. Ze heeft zelf vroeger ook geturnd, ook wedstrijden, dus ze weet hoe het voelt om mee te doen. Wat ze belangrijk vindt, is dat iedere turnster plezier heeft in het turnen. Kim had vanochtend last van zenuwen en Gerda heeft geprobeerd haar te laten focussen op het toestel en de poespas eromheen te vergeten. Dat heeft geholpen want ze wist een mooie 6e plaats te behalen terwijl ze met een 9e plek op vloer begon. Mooie prestatie van Kim, maar ook van Gerda!

opruimen-geblazen
gerda

Christel Bouwens

Christel is algemeen bestuurslid van Groot Meerssen. Voorheen was ze heel actief voor de club maar nu iets minder omdat ze druk is met haar kleine kindje en baan. Op zaterdagochtend heeft ze als speaker gefungeerd. De bedoeling is dat je het inturnen dan coördineert en omroept wie er op de vloer gaat turnen. Verder is ze inzetbaar als vliegende keep dus het kan van alles zijn wat ze nog te doen krijgt.
Wat haar opgevallen is, is dat de verzorging van de vrijwilligers qua eten en drinken dit jaar beter is dan andere jaren. De inwendig mens moet tenslotte goed verzorgd worden. Verder vindt ze het heel positief dat de club zich verbonden heeft aan Make-A-Wish. Het is een goede combinatie waar beide partijen van profiteren.

christel-3
christel

Petra Hofman

Petra Hofman is vandaag druk met het verzorgen van de catering en het ondersteunen van de keuken. Haar jongste dochter Mirre Heijnen turnt ook en heeft het tot de halve finale gehaald, dus vandaag turnt ze helaas niet mee, maar ze is er wel als jurymeisje. De oudste dochter heeft ook bij Groot Meerssen geturnd. Al 5 jaar is Petra daardoor verbonden aan de club en dit jaar zet ze zich voor het eerst in als vrijwilliger. Wat ze vooral leuk vindt hieraan is dat ze veel mensen leert kennen, die ze soms alleen van naam kende. En ze vindt het ook zo fijn dat de sfeer zo goed is. Wat ze daarnaast heel positief vindt, is dat er om feedback gevraagd wordt om dingen voor een volgende keer eventueel anders te doen. Zij zelf heeft duidelijke instructies vooraf gemist. Mooi leerpunt voor een volgende keer.

lunch wordt geserveerd!
Petra Hofman aan de koffie.

Inge Ramakers en Suzanne Rijcken

Inge en Suzanne doen op zaterdag samen de bonnenverkoop. Die loopt goed. Munten zijn verkrijgbaar voor €1 per stuk. Zij hebben ook te maken met duidelijke pieken in de verkoop rond de wissel van de wedstrijden. Alles wat ze verkopen zetten ze netjes in een Excell sheet. Dat heeft de verantwoordelijke voor de financiën Jordi Boden ze gevraagd. Jordi is in het dagelijks leven assistent-accountant en weet dus goed met geld om te gaan, in ieder geval met dat van een ander. Hij heeft ook de begroting voor het LK gecontroleerd.

Munten die niet gebruikt zijn door bezoekers, kunnen niet terug ingewisseld worden voor geld, maar de desbetreffende mensen wordt gevraagd de muntjes te doneren aan Make-A-Wish. Een mooi gebaar!

Inge Ramackers en Esther Heijnen
Suzanne achter de kassa

Robin Close

Robin heeft op zaterdag meegedaan aan het kampioenschap. Ze turnt in de 6e Divisie bij Jeugd 2. Ze is als 6e gestart en als 8e geëindigd. Daar is ze niet tevreden mee, ze hoopte op de 6e plaats of hoger. Zelf denkt ze dat haar handstand op de balk niet goed was waardoor ze te veel punten verloren heeft.

De rest van het weekend is Robin aanwezig als vrijwilliger. Ze is onder andere jurymeisje geweest. Dit vond ze op zaterdag wel een beetje saai omdat ze niemand had om mee te praten. Op zondag was ze samen met Iris Breibach jurymeisje en dat was een stuk leuker. Verder heeft ze ook nog geholpen met de opbouw. Dat was best vermoeiend omdat ze vantevoren ook nog turntraining had en het ook nog eens heel laat geworden is. Maar het allerleukste was wel het verstoppertje spelen aan het eind van de opbouw. Daar had ze dan nog net energie voor. En of dat allemaal nog niet genoeg is, gaat ze zondag ook nog helpen met de afbouw. Als dat geen hart voor de zaak is!

 

samen-met-zoe-wachten-tot-je-weer-moet-aantreden-als-jurymeisje
en-dan-nog-even-lekker-uitleven

Marjon Lemeer

Marjon is toch wel het boegbeeld van Groot Meerssen te noemen. Ze is al 45 jaar(!) betrokken bij de club. Dus toen de club nog SV Volharding heette was ze al van de partij. Ze is daar gestart met turnen en dat heeft ze gedaan tot haar 19e jaar. Ze turnde in de 5e divisie. Toen de wedstrijdgroep daar ophield te bestaan, is ze turnles gaan geven en dat doet ze nog altijd. Daarnaast doet ze het wedstrijdsecretariaat, doet ze de indeling van de begeleiding van de wedstrijdturnsters, begeleidt ze zelf ook wedstrijdturnsters én jureert ze. Zoals op de zaterdag van het LK. Dat was een zware dag met veel turnsters en grote groepen. Daarom ook wil ze graag meer jongere juryleden werven, zoals bijvoorbeeld Kim van Weersch en Marloes Scholl die dit nog niet zo heel lang doen. Maar het jureren blijft leuk om te doen, vindt ze, je hoort er toch op een andere manier bij als jurylid. Als jurylid kun je jezelf inschrijven op wedstrijden, dus zo heb je zelf in de hand hoe druk je het daarmee hebt. Het is leuk om te zien hoe goed ze de turnsters kent want ze kon al voorspellen dat een bepaalde turnster niet met twee, maar met een arm de jury ging groeten, wat eigenlijk voorbehouden is aan het herenturnen. En ook al heeft ze geen taak, als een van ‘haar’ turnsters ergens turnt, is ze erbij.

Marjon vindt dat het finaleweekend goed verlopen is, wat zeker ook te danken is aan de hoeveelheid vrijwilligers die op de been waren. “Chapeau!”. En het resultaat van 5 medailles voor de club, daar is ze ook tevreden mee. De club mag blij zijn met iemand als Marjon, ze is optimaal betrokken en daardoor een van de verbindende factoren van de club. Mooi om te zien!

marjon-en-haar-turmsters
marjon-lemeer

Nicole Boden

Nicole heeft zelf ook geturnd, zo’n 10 jaar geleden. Daarna werd ze assistent-trainer en nu is ze bestuurslid (coördinator Technische Zaken) en jurylid. Tijdens dit kampioenschap heeft ze gefungeerd als speaker en als jurylid. Om als jurylid te kunnen functioneren moet je zelf ook geturnd hebben en oog voor detail hebben. Ze heeft hier een speciale opleiding voor gevolgd. De puntentelling is best ingewikkeld. De moeilijkheidsgraad van een oefening levert een bepaalde waardering op (D-score) en daar komen nog maximaal 10 punten bij voor de uitvoering (E-score), maar elk klein dingetje dat niet perfect is, levert puntenaftrek van de E-score op. Elk onderdeel dat wordt geturnd heeft een waarde. Door onderdelen aan elkaar te koppelen kun je een bonus krijgen. Daarbij moet de oefening aan een paar basiseisen voldoen wat betreft de samenstelling. De onderdelen, eventuele bonus voor verbindingen en samenstellingseisen vormen samen de D-score. En omdat de onderdelen vaak zo snel achter elkaar uitgevoerd worden, noteren de beide juryleden wat ze zien in een soort steno. Na afloop van de oefening leggen beide juryleden hun bevindingen naast elkaar en dat levert dan een definitief punt op. Pfff, pittige klus. Begrijpelijk dat die juryleden altijd zo serieus kijken…. Nicole jureert meestal zo’n 10 tot 15 wedstrijddagen per seizoen.

Nicole vond het het leukst om speaker te zijn, ze had dit nooit eerder gedaan. Verder vond ze dat de wedstrijden goed verliepen en dat de organisatie goed gedaan was. En last but not least de sfeer was top!

nicole-boden-last
nicole-jureert

Ber Jakobs

Ber leidt de keuken tijdens het hele weekend. In het dagelijks leven is hij ook kok, patissier en chocolatier. De partner van Ber, Birgit Willems, geeft al bijna 20 jaar les bij de club. Op zaterdag was het vooral heel druk in de keuken. Er waren sowieso veel bezoekers maar er moest ook zowel een lunch als diner voor de juryleden en vrijwilligers verzorgd worden. Bovendien moest dat allemaal strak op tijd gezien de strakke planning van de wedstrijden. De menukaart heeft Ber in overleg met de club samengesteld. Dit keer stonden er wat meer gezonde dingen op de kaart zoals een broodje gezond, fruitspies en smoothies. Het is ook een stukje opvoeding. De jury kreeg dit keer i.p.v. snoep, een bordje met groente en fruit om van te snoepen. Lekker en gezond. En dat een stukje opvoeding niet verkeerd is, blijkt wel uit het feit dat er een kindje was dat vroeg wat die rode balletjes waren, uhhh cherry tomaatjes… Nou die heeft er wat bijgeleerd dit weekend. In totaal heeft Ber zo’n 700 witte broodjes, 100 bruine broodjes, 300 frikandellen, 300 kroketten en 7 kisten groente en fruit verwerkt. En omdat Meerssen voor de meesten niet om de hoek ligt, kregen de juryleden en de KNGU medewerkers zelfs nog een broodje tijdens de laatste wedstrijd op zondag. Als dat geen service is!

een-warme-maaltijd
ber-staat-zijn-mannetje-in-de-keuken

Roland Walthie

Op zaterdag aanwezig als EHBO-er en Roland heeft vrijdag geholpen met de opbouw van de toestellen. Dit verliep niet geheel vlekkeloos. Op de heenweg van de eerste rit naar Helden-Panningen, waar de toestellen gehaald moesten worden, werd de navigatie van de bus braaf gevolgd en die bracht hen keurig naar de plek van bestemming. Totdat ze bij het pontje aankwamen, oeps, gaat dat passen? Ja, net gelukt, anders hadden ze ook nog eens een flink stuk om kunnen rijden terwijl de klok al 20:00 uur aangaf… Eenmaal daar aangekomen bleek de bus kleiner te zijn dan gedacht, of de brug groter…. Dat gaf wel even wat lichte paniek, maar gelukkig wist Natascha Waeyen snel een grotere bus te regelen voor een tweede rit naar Helden-Panningen.  Het werd een late, maar het is allemaal helemaal in orde gekomen.

dat-gaat-wel-passen
roland-helpt-met-ophangen-banners-in-de-zaal

Miranda van Reisen

Is op zaterdag EHBO-vrijwilliger, samen met Roland Walthie. Miranda is moeder van Veerle die vandaag niet meedoet. Maar ze is er wel als jurymeisje. En omdat Miranda huisarts is, wilde ze op deze manier haar steentje bijdragen. Ondanks dat binnen 5 minuten na aanvang van het kampioenschap de 1e oproep voor EHBO gedaan werd, zijn er weinig echte blessures gelukkig. Er moeten vooral pleisters geplakt worden en er moet soms gekoeld worden. Het komt zelden voor dat er echt sprake is van breuken en dergelijken. Dat komt toch omdat deze dames gespierde lijven hebben en zich goed kunnen opvangen. In de praktijk als huisarts komen de meeste blessures voort uit voetbal en handbal. EHBO bij een turnwedstrijd is daarom maar een ‘lui baantje’, gelukkig maar!

miranda-van-reissen-bezet-ehbo-post
de-ehbo-helpt

Mat Zeegers

Mat, echtgenoot van Natascha Zeegers, is gedurende het hele weekend barman. Zijn jongste dochter van 13 turnt, maar ze had zich helaas niet geplaatst voor deze finale. Mat vindt het heel leuk om achter de bar te staan. Wat hij het meest verkoopt zijn koffie en cappuccino. De drukte in de bar is wisselend. Tijdens de wissel van de groepen is het het drukst. Verder verkoopt hij veel broodjes kroket en frikandel en doen de fruitspiezen het ook goed. Al het eten wordt vers gemaakt. Dat houdt soms wat op, maar dan heeft de klant wel kwaliteit. In het dagelijks leven werkt Mat in de beveiliging, maar die hadden ze gelukkig niet nodig tijdens die evenement en barman zijn is ook heel leuk.

mat-zeegers-schenkt-cappucino
de-barcrew

Natascha Zeegers

De jongste dochter van Natascha, Esther, turnt in de wedstrijdgroep maar helaas heeft ze de finale niet gehaald. Esther turnt al 5 jaar bij Groot Meerssen en zolang is Natascha al verbonden aan Groot Meerssen. Dit is het 3e jaar dat ze vrijwilligerswerk doet voor de activiteitencommissie van de club. Op zondagmiddag verzorgt ze de lunch voor de juryleden en de koffie en thee en verricht ze hand- en spandiensten. Ze heeft ook een tijdje bij de EHBO gestaan want in het dagelijks leven werkt ze in een verzorgingshuis en vandaar dat ze wel weet hoe ze met verwondingen om moet gaan. Ze vindt alle werkzaamheden even leuk en wat ze vooral leuk vindt, is de goede sfeer. Er heerst een enorme verbondenheid en ze vindt het ook heel leuk om andere mensen te ontmoeten die verbonden zijn aan de club. De oudste dochter van Natascha, Gwen, is ook aanwezig, ze maakt een videoreportage van het kampioenschap die ze ook zelf gaat monteren. Dat wordt vast een leuke weergave van het kampioenschap.

zo-alle-stoelen-en-tafels-zijn-terug-bij-de-eigenaar
natascha-zeegers

 

Tekst: Eefje van Hombergh
Fotografie: Felix Kortrijk

 

Replace with your content
Replace with your content